Over Human2

Wetenschap voor mensen

De 21ste eeuw. Een eeuw van grote vooruitgang en ernstige stilstand. De verbetering van de technologie raast voort. Pandemieën krijgen de wereld stil. Het is een eeuw van uitersten, een eeuw van grote uitdagingen. Veranderingen zijn noodzakelijk en urgent. Met het project HUMAN2 gaan we vanuit wetenschap en dialoog op zoek naar oplossingen voor de problemen die zich momenteel stellen.

De experten zijn het erover eens. Het voortbestaan van onze planeet is niet in het gedrang. Die blijft doordraaien, met of zonder mensen. Wijzigen we ons gedrag niet, dan brengen we dus vooral de mensheid in het gevaar. De mens versterkt al een heel eind ongunstige ontwikkelingen. De decimering van de biosfeer, de vervuiling van het milieu en de klimaatsveranderingen zijn allen gevolgen van nadelige handelingen en beslissingen van de mens. Het is tijd voor grootste actie en verandering. Gebruik van openbare vervoersmiddelen, installatie van woning-isolerend materiaal en warmtepompen, bevordering van milieuvriendelijke verpakkingen en ecologisch verantwoord gedrag kunnen onze levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren en verhogen.

Het project HUMAN2 brengt jou samen met biologen, antropologen, urbanisten en ecologen. We treden in dialoog met jou, de human designer van vandaag en morgen. De creatie van een universeel humanisme waarbij elk van ons betrokken wordt, is noodzakelijk en urgent.


Mensen & Wetenschap doet aan wetenschapspopularisering. Wat dat concreet inhoudt? Je kan bij ons terecht voor klassieke lezingen, debatten en uitstappen ‘achter de schermen’. Maar we willen meer en doen dat ook. We brengen wetenschap op mensenmaat en doen dit op een verfrissende manier.

Ja of nee, goed of slecht: we zoeken steeds naar nuance. Het woord ‘popularisering’ nemen we niet licht op. We willen zoveel mogelijk mensen betrekken in onze workshops. De participatie van het publiek staat altijd centraal. Wetenschap is namelijk voor iedereen!

Meer over Mensen & Wetenschap


Volgens algemeen coördinator Gert De Nutte is dit project boeiend en relevant omdat het op een wetenschappelijk onderbouwde manier de vraag scherpstelt wat een humanistische levensvisie vandaag en in de toekomst kan betekenen. Het Humanistisch Verbond neemt deel aan de HUMAN2 workshops om te ontdekken welke conclusies voor sociaal-culturele en maatschappelijke actie hieruit getrokken kunnen worden. Als trotse partner dragen ze mee de humanistische waarden uit die uit dit project schijnen!

Meer over het Humanistisch Verbond


huisvandeMens Brussel is onderdeel van deMens.nu, de roepnaam van de Unie Vrijzinnige Verenigingen en het representatief orgaan voor vrijzinnig humanistisch Vlaanderen en Brussel. Vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing gericht op vrijdenken, zingeving en menswaardigheid. De Instelling Morele Dienstverlening (IMD) behartigde de financiële belangen het HUMAN2 project. Dankzij de Instelling Morele Dienstverlening van het huisvandeMens Brussel hebben we deze reeks gespreksavonden kunnen financieren. HuisvandeMens Brussel is een belangrijke partner bij de ontwikkeling van dit project. De rechten van de mens zijn ook ons referentiekader: het geloof in de mens staat centraal.

Meer over huisvandeMens Brussel

Meer over IMD